In de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier!

In 1636 werd belastingvrij bier ingezet om studenten naar de stad Utrecht te trekken en de net gestichte Universiteit in die stad. Misschien denk je ‘was het nog maar zo’n feest’.
Studenten houden nog steeds van een mooi feest met alles wat daar bij hoort (en dat verschilt nogal van persoon tot persoon) en studenten van nu studeren ook serieus.
Drie jaar voor je bachelor, 1 of 2 jaar voor je master, waarschijnlijk met een mooi diploma en een studieschuld de arbeidsmarkt op. Niet erg want een goede opleiding is over het algemeen een ticket naar een mooie toekomst.

Eerst nog bepalen wat die toekomst wordt! Kon je in 1636 nog kiezen uit geschiedenis, theologie, filosofie, rechten, klassieke talen en medicijnen, tegenwoordig valt er heel wat meer te kiezen. In het hoger onderwijs zijn er 1215 HBO-bachelors en 416 bachelors op de universiteit en dan valt er vaak ook nog te kiezen wáár je die bachelor wilt doen. En misschien wordt het eerst wel een jaar iets anders. Keuzes te over.

Ieder heeft zo z’n eigen manier om uit te vinden wat je waar wilt studeren. Bekende tactieken zijn: ‘ik prik gewoon wat’, ‘ik kijk wat mijn vrienden/vriendinnen gaan doen (en daar pas ik me dan wel/niet op aan)’, ik ga zo dicht mogelijk bij mijn ouders studeren’ of juist ‘zo ver mogelijk bij ze vandaan’, ‘ik verdiep me in álle mogelijkheden zodat ik de beste keuze kan maken’, ‘ik weet al héél lang wat ik wil gaan doen, dus hoef me niet meer te oriënteren’, ‘ik vond de studenten bij de voorlichtingsdag leuk, dus dat lijkt me wel wat’, etc. etc. etc.

Stuk voor stuk tactieken die een deel van de keuze-puzzel invullen, maar niet persé tot een bevredigende keuze leiden. Daarom een paar Tips en Tricks die je verder op weg kunnen helpen.

Tip 1
Bij kiezen hoort onzekerheid. Daar houden de meeste mensen niet van. Jij wel?
Het helpt meestal om je te realiseren dat zolang je niet gekozen hebt, er onzekerheid is, daar hoef je je niet onzeker over te vóelen, daar kun je iets aan doen namelijk op onderzoek uit gaan!

Tip 2
Wees nieuwsgierig! Iets lezen/horen/een studie bezoeken betekent niet direct dat je direct hoeft te kiezen of af te wijzen, zie het als vergelijkend warenonderzoek. Net zoals je bij de keuze voor een nieuwe mobiel/spijkerbroek/racefiets/…… zou doen.

Tip 3
Onderzoek wat er ‘te koop’ is én onderzoek waar jij warm voor loopt. Dat zijn 2 verschillende dingen die een klik maken als ze bij elkaar passen. Waar je warm voor loopt hoeft er niet direct uit te zien als een studie of beroep. Het leuk vinden om met mechanische dingen te klooien, je eigen internetsites te bouwen, alles te weten over voormalig Joegoslavië, boeken te lezen, feestjes geven en mensen ontvangen, het kunnen allemaal leads zijn naar wat je hoopt te vinden in je toekomstige studie of beroep.

Tip 4
Zet alles goed op een rijtje en laat het dan een tijdje rusten. Het blijkt dat mensen een heel slim onderbewuste hebben. Als je lekker aan de slag bent geweest bij tip 2 en 3, wat voors en tegens op een rij hebt gezet en nog een paar over alternatieven hebt, laat het dan even rusten en spreek met jezelf het moment af waarop je in staat bent de knoop door te hakken. Terwijl jij al die andere dingen in je leven doet, gaat je onderbewuste door met het verwerken van alle informatie en indrukken. Als jouw keuzemoment is aangebroken, zul je merken dat het kiezen makkelijker is geworden.

Tip 5
Kies waar je tevreden mee kunt zijn.
Streven naar de perfecte keuze maakt maar zelden gelukkig. En bovendien: hoe weet je wanneer je de perfecte keuze hebt gemaakt? Waar je zit kan het perfect zijn maar zou die andere studie niet nog perfecter kunnen zijn? Maak jezelf niet gek! Kies iets waar je in ieder geval voor de eerstkomende 3 jaar gemotiveerd voor bent en waar je zin in hebt. Tevreden kiezers blijken een stuk gelukkiger te zijn dan ‘perfecte’ kiezers.

Tip 6
Slaag eerst voor je examen en vier dat je deze mijlpaal bereikt hebt. Proost!